Energie armoede in Gent: “Hoe rijker de buurt, hoe meer zonnepanelen”

Robbert Claeys, onderzoeker aan de UGent, onderzocht de aanwezigheid van zonnepanelen in de verschillende Gentse wijken. Op 3 maart stelde hij zijn onderzoek voor op een persmoment. Hierna kan u lezen wat Cedric Matthys erover schreef in Het Laatste Nieuws.

Drongen of Nieuw Gent, een wereld van verschil. Toch als het op zonnepanelen aan komt. Robbert Claeys, onderzoeker aan UGent, vergeleek per buurt het opgewekte vermogen met de belastingaangiftes. En de resultaten? Die liegen er niet om.

Groen én sociaal? Ook in Gent is het geen eenvoudig huwelijk. Dat blijkt althans uit onderzoek van Robbert Claeys. De doctoraatsonderzoeker aan de Gentse universiteit dook in de cijfers van netbeheerder Fluvius. Hij berekende per Gentse wijk hoeveel vermogen aan zonnepanelen er op de daken ligt.

“Fluvius geeft data voor een 200-tal wijken”, legt Claeys uit. “Buurten waar er minder dan honderd mensen wonen, denk bijvoorbeeld aan het Technologiepark van Zwijnaarde, filterden we eruit. Zo bleven er nog 160 wijken over. Het gaat om gemiddelde cijfers per elektriciteitsmeter.”

Claeys legde de info vervolgens naast de mediane belastingaangifte per buurt. Ook die cijfers van de federale overheid zijn openbaar. “De uitkomst? Die kan u al raden”, knipoogt Claeys. “Hoe rijker de buurt, hoe meer zonnepanelen. In de tien procent rijkste buurten (een mediaan jaarinkomen van minstens 38.000 euro, red.) liggen er maar liefst 13 keer meer zonnepanelen.” Wel ook goed nieuws: het cijfer daalt jaar na jaar. “In 2009 was het nog 22 keer meer. De ongelijkheid neemt dus af, maar niet snel genoeg.”

In de interactieve kaarten hieronder kan u de cijfers per wijk bekijken.

Huren

Nog opvallend: in de Gentse binnenstad zijn er amper zonnepanelen te vinden. Vooral de rijkere rand doet het goed. Zo ligt er in de omgeving rond het Kasteel van Baarlevelde (Drongen) gemiddeld 2.700 Wattpiek (Wp) per elektriciteitsmeter - zo’n tien panelen - op daken. Ter vergelijking: in Nieuw Gent is dat gemiddeld 85 Wp, omgerekend nog niet één paneel per meter.

“Daar is meer dan één reden voor”, weet John Vandaele van het Gents Klimaatforum. Samen met armoedeorganisatie De Zuidpoort zetten zij het probleem op de agenda. “Wie weinig middelen heeft, bevindt zich in de praktijk zeer vaak op de huurmarkt. Daar is het de huisbaas die moet investeren in de zonnepanelen. Maar dat gebeurt veel te weinig.”

Klein lichtpuntje

Dat mensen in armoede niet bekommerd zijn om de klimaatverandering klopt niet, aldus Marianne (49) van de De Zuidpoort. De sociale huurster woont in Nieuw Gent en wil liever niet met de achternaam in de krant. Ze kent de problemen. “Het is zelfs geen kwestie van niet kunnen, maar van niet mogen. Ik mag gewoonweg geen zonnepanelen op mijn sociale woning leggen.” Klein lichtpuntje: bijna alle nieuwbouw van Thuispunt Gent, de grootste sociale huisvestingsmaatschappij van de stad, is voorzien van zonnepanelen. Kortom, de omslag ingezet. Maar de weg is nog lang.